Tisztelt kézműves mesterek, nép-, és iparművészeti tárgyalkotók!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy a Kalotaszegi Bokréta Kulturális Egyesület, az Erdélyi Kézmíves Céh egyesülettel partnerségben megírt pályázata támogatásban részesült a Csoóri Sándor Alapnál, így megszervezésre kerül Mákófalván az első erdélyi népi iparművészeti zsűrizés egy Régiók Találkozója keretén belül, amelyet a Hagyományok Háza szakemberei bonyolítanak le az általuk kidolgozott módszertan és kritériumrendszer szerint, amely Magyarországon évtizedek óta működik.

Az eseményre minden olyan  mesterembert szeretettel várunk, aki már zsűriztetett a Hagyományok Házánál, de azokat az alkotókat is, akik csak a módszertant bemutató, felkészítő előadásokon vettek részt (Brassóban, Kolozsváron, Udvarhelyen vagy Mákófalván), illetve azokat, akik nem ismerik behatóan a módszertant, de szeretnének szakmai véleményezést a mukájukról.Éppen ezért, a zsűrizési folyamat két formában valósul meg:

1. Egyes kategóriákban (várhatóan hímzés, szőttes, viselet és a nemez kategóriában) zajlik zsűrizés, amely minősíti a beadott alkotásokat, ha elfogadásra kerülnek. A zsűrizés díját (1500 Ft/termék) a jelentkezők fizetik. Minősített népi iparművészeti alkotásnak minősül az "Hagyományos Mester Remek", „Modern Mester Remek” vagy "Hagyományos Míves Termék", „Modern Míves Termék” és Ajándéktárgy” kategóriába besorolt alkotás, amelyet zsűri számmal látnak el.

2. Továbbá néhány kategóriában (festett bútor, fafaragás és esetleg fazekasság) próbazsűrizést szervezünk, amely megegyezik a zsűrizés folyamatával annyiban, hogy szakmai véleményezést, konzultációt ajánl, ellenben nem kell a díjat befizetni.

A rendezvény szervezési és szakmai kapacitása is egyaránt korlátozott, legfeljebb 40-45 személyt tudunk fogadni, ezért a kategóriákat részben a szakemberek rendelkezésre állása, valamint a beérkező igénylések függvényében alakítjuk.

A fent említett támogatásnak köszönhetően az idei találkozóra minden résztvevőnek utazási költséget, szállást és étkezést tudunk biztosítani.

Azt szeretnénk, ha a jelentkező résztvevők egy-egy helyi civil szervezet képviseletében is érkeznének, pár szóban azt is bemutatnák, hiszen ez az erdélyi szakmai egyesületek találkozójának keretén belül fog zajlani. Az előzetes programtervet lennebb olvashatják.

Ha szeretne részt venni ezen a szakmai találkozón, kérjük töltse ki a jelentkezési űrlapot, és töltsön fel néhány termékfotót vagy külön e-mailben küldje el azokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
Az űrlapon mindenki bejelölheti, milyen kategóriákban szeretne véleményeztetni, és azt is, hogy zsűriztetni akar, vagy csak a szakmai konzultációra iratkozik be termékeivel. A beérkező igénylések alapján csoportosítjuk majd a tárgyakat kategóriánkénti igénylések és a megfelelő szakemberek rendelkezésünkre állása szerint.

Helyszín: Mákófalva.
Időpont: Május 31-Június 2

Programtervezet:

Május 31. Érkezés, bemutatkozások, termékek előkészítése, előadás a zsűrizésről.
Júnus 1. : Zsűrizés. Ez idő alatt a résztvevőknek több program lesz kidolgozva. Délelőtt a helyi és máshonnan érkező gyerekeknek gyereknapi foglalkoztatás a résztvevő mesterekkel; délután kirándulás a Válaszúti Múzeumba, ahol egy időszakos erdélyi kiállítás tekinthető meg Erdélyi Élő Népművészet címmel, valamint a Mezőségi Kézműves Műhelymunkába is betekinthetnek. Este táncház (Tokos zenekar és a Suhanc néptáncegyüttes vezényletével.)
Június2. : Kiértékelés, konzultáció, megbeszélések, majd ebéd után hazautazás.

JELENTKEZÉSI ADATLAP ZSŰRIZÉSRE ÉS SZAKMAI KONZULTÁCIÓRA

Bármilyen további kérdéssel hívjon bennünket bizalommal.

Mihály Kinga – 0751 630 793
Molnár Attila – 0741 915 082

Szervezők:
Kalotaszegi Bokréta Kulturális Egyesület
Erdélyi Kézmíves Céh Egyesület
Szakmai partner:
Hagyományok Háza - Erdély