Június 28-30 között az Erdélyi Kézmíves Céh és a Kalotaszegi Bokréta Kulturális Egyesület közös szervezésében kerül sor a kézműves civil szervezetek, csoportosulások, alapítványok, műhelyek első erdélyi találkozójára. 

A találkozó céja a mostanáig erdélyszerte megalakult kézműves egyesületek, alapítványok, csoportosulások tevékenységeinek összehangolása, egy közös cselekvési elv kidolgozása, a főbb tevékenységi irányvonalak, stratégiák körvonalazása.

 

PROGRAM:

JÚNIUS 28. PÉNTEK 

14-16 - ÉRKEZÉS, BOGRÁCSOZÁS

16-18 - A RÉSZTVEVŐK BEMUTATKOZÁSA

18-21 - SÉTA A FALUBAN, TISZTA SZOBA MEGTEKINTÉSE

21 -VACSORA 

 

JÚNIUS 29. SZOMBAT

08-09 - REGGELI

10 - 14: ELŐADÁSOK, KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEK

14 - 15: EBÉDSZÜNET

15 - 18: ELŐADÁSOK, KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEK

18 - 21: INAKTELI FALUNAP LÁTOGATÁS

21 - VACSORA

 

JÚNIUS 30. VASÁRNAP

08-09 - REGGELI

09-11 - MŰHELYLÁTOGATÁS

11-13: REFORMÁTUS ISTENTISZTELET, TEPLOMLÁTOGATÁS

14 - 15: EBÉD

15-17: KONKLÚZIÓK, TERVEK, KÖZÖS LÉPÉSEK

17: HAZAUTAZÁS

 

A találkozó ideje alatt előadások és kerekasztal beszélgetések formájában az alábbi témákat igyekszünk kibontani:

- Erdélyi Kézműves Adatbázis, különös tekintettel a nyitott műhelyekre

- Az AIRBNB nemzetközi szállás-, és élményközvetítő rendszer használata Kézműves látványműhelyek népszerűsítésére - előadás: Molnár Attila

- Műhelymunka sorozat a népi kézművesség fejlesztésének megalapozásához - előadás: Beszédesné Ági, Nemzetstratégiai Kutatóintézet

- MOME Future Traditions - előadás: Harmati Hedvig DLA habil. egyetemi docens, tanszékvezető (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)

- Kézműves eseménynaptár közös építése - kerekasztal beszélgetés

- Kézművesség Világnapja - kerekasztal beszélgetés

- Kulturális alapú gazdaságfejlesztés 

- A romániai kézműves törvény helyzete - előadás Lőrincz Zsuzsanna

- Míves Völgy Fesztivál éves megszervezése -  (Kapolcsi Kézművesek Völgye) - kerekasztal beszélgetés

- A regionális és országos kézműves stratégiák rövid áttekintése

- Közös cselekvési elv kidolgozása, megfogalmazása

 

A fenti témák mentén főként kerekasztal beszélgetéseket szorgalmazunk, de a programot a jelentkezők által is esetlegesen vállalt előadások függvényében alakítjuk, ezért ha valaki úgy gondolja, előadást tartana valamilyen témában kérjük jelezze. 

Az eddigi Régiók találkozójának forgatókönyvét megtartva, idén is szeretnénk egy kis kiállítást is berendezni a résztvevő szervezetek tagjainak alkotásaiból, ezért mindenkit arra kérünk, hozzon magával néhány olyan alkotást, amelyről úgy gondolja érdemes bemutatni, és cimkézze fel azokat az alkotó nevével. 

Részvételi szándékát kérjük legkésőbb Június 20-ig jelezze e-mailen vagy telefonon. Egyesületenként egy-egy, legföljebb két személyt tudunk fogadni, aki a kerekasztal beszélgetéseken és előadásokon való aktív részvétel mellett vállalja néhány alkotás a begyűjtését, elhozatalát a kiállításra és visszajuttatását is.  

A résztvevőknek  a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően étkezést, szállást biztosítunk és az utiköltséget is megtérítjük.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0741915082 - Molnár Attila